Bu Blogda Ara

29 Kasım 2011 Salı

Artik burali olduk

Uzaklardan gelmek zor.Adini degistirmek isteyen insanlarin oldugu yerde kalmak zor.Senden sen olmamani bekleyen yorar, yipratir. 55 sene once Sirplarin baskisinin artmasindan sonra mali mulku birakip kalkip Istanbul'a gelen bir aile. tam 8 cocuk biri yolda olsun kaldi 7. Dillerini bilmedigin insanlarin arasina gel sonra yasamak icin mucadele et diren. Tertemiz parlayan bir beyaz Sahin arka cam yazisi okumustum 'Yasamak Direnmektir' yaziyor. Acik.. Yasamak icin direniyoruz direndigimiz kadar yasiyoruz. 2 goz odali eve gel yuzlerce kilometre gectikten sonra. 7 cocuk buyutmeye calis, bir yandan yeni bir dunyaya adapte olmaya calisirken diger kadinlarin bakislarina,baskisina gogus gere gere cesme basinda su kuyrudunda. Ardindan 'memleketten' bir aile daha gelsin. Buyur etmemek kapi acmamak olmaz. Gerekirse sen kapi onune cikarsin onlari yatirirsin evinde.Oldu mu simdi 18 kisi. Cabalarsin biraktigin koyunu ozlersin o varlikli bolluk icindeki hayatini, sonra aklina yasadigin baskilar gelir pisman olmazsin onurumla yasamak daha onemli dersin. Sesini cikarmazsin kafani one egip annelik yaparsin. Bu sirada kocan is kurmustur hatta iyi gidiyordur hatta o kadar iyi gidiyordur ki artik 2 gozlu bir ev daha yapilmistir bahcenin diger yanina ama hic onemi yok. Senin icin onemli olan evi cevirmek, cocuklarini buyutmektir. Onlara olani biteni normal gostermeye calisirsin diger yandan buyurler. Geldigin yerin dilini senden daha iyi konusurlar. Yaptigin sahane borekleri yemeden camur deryasi sahalara top oynama gitmezler. Top oynamak tek eglenceleri oldugu icin sesin cikmaz ama uyduruk top ayakkabilarinin civilerinin actigi yaralar icini parcalar.Okula baslarlar okula gittiklerini zannedersin.. eve gelisleri camur icinde olur. Gururunla geldigin topragin dilini yeni yeni sokerken cocuklarin buyudugunu gormek icten ice mutlu eder seni buyuyen yaramaz, laf dinlemez ama buyuyen cocuklarin var karsinda. Esin isleri iyice buyutur evin artik bir kati daha olur. Artik burali olmak icin gereken cesareti iyice hissetmeye baslarsin. O cesaretli kendine guvenen Balkan kadini geri donmeye baslar.


Iste cocuklar buyur evlenirler torunlarin olur sonra onlar sana birer buyuk hediyedir aslinda. Cok severler seni hatta aralarinda en kucuk erkek olani her sabah bahce kati evin camindan kacip 4. kata cikar senin hazirladigin kizarmis biberli kahvaltin icin. Dusup bir yerlerini kanattigi zaman senin yanina kosar koca sari kafali en kucuk erkek torun.Buyutursun bir sekilde. Ortaokula basladigi gunun sabahinda ilk senin yanina kosarak gelir ceketini giyip. Bak ben buyudum diye. Sonra bir pazar sabahi ev telefonu calar sabah erken kalkip cizgi film izleyen sari kafali telefonu acar. Telefon annem kotu gelin der. Gidersin o elinde buyudugun insan uyuya dalmistir. Ev kiyamet yeri o kadar sese ragmen hic rahatsiz olmaz o kadar gozyasini umursamaz uyumaya devam eder. Yuzunde sicacik gulumsemesiyle. Uyur sadece.

Ceket giydiginde budugunu zanneden velet yillar sonra iste boyle bir seyler yazma calisir aglaya aglaya. Nefesi kesilir, sigarasindan bir nefes alir yazmaya devam etmek icin. Sigara ictigimi gorseydim ah be oglum yazik etme kendine derdin. Uyumaya devam ediyor ama simdi. O uyumaya ben aglamaya. Olum insan icin tamam ama daha buyumedim. Eksik eksik buyumeye calisiyoruz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder